Meghatalmazás a gépjármű-ügyintézéshez: mikor szükséges, és mit kell tartalmaznia?

Fontos a pontos tartalom!Könnyen előfordulhat, hogy bizonyos hivatalos ügyek intézésénél nem tudunk személyesen jelen lenni, így szeretnénk megbízni valakit, hogy járjon el helyettünk. Akár az asszisztensünk, akár szüleink vagy a párunk segítségét kérjük, mindenféleképpen szükségük lesz meghatalmazásra, hogy sikeresen tudják intézni ügyeinket.

Gépjármű-ügyintézés esetén is számos olyan feladat felmerülhet, ahol minden bizonnyal kérni fogják a meghatalmazást a helyettünk eljáró személytől. Ilyen esemény lehet akár az adásvétel, kárbejelentés, eredetiségvizsgálat, műszaki vizsga, forgalomból való kivonás vagy éppen visszahelyezés is. Általánosan elmondható, hogy minden olyan ügyintézéshez szükséges meghatalmazás, amelyben a személyes jelenlétünk és személyi okmányaink felmutatása indokolt lenne. 

De milyen adatokat kell tartalmaznia a meghatalmazásunknak? 

Az alábbiakban összeszedtük: 

Meghatalmazó adatai: a meghatalmazó személy teljes neve, születési családi és utóneve, születési helye és ideje, anyja születési neve, a meghatalmazó lakcíme.

Meghatalmazott adatai: a meghatalmazott személy teljes neve, születési családi és utóneve, születési helye és ideje, anyja születési neve, a maghatalmazott lakcíme.

Feladatok és hatáskörök: részletesen meg kell határozni, hogy milyen konkrét feladatokra és hatáskörökre vonatkozik a meghatalmazás, például járművásárlás, okmányok beszerzése, szerződéskötés stb.

Időkorlát: azt az időtartamot is meg kell határozni, ameddig a meghatalmazás érvényes, vagy jelezni kell, hogy egy konkrét ügy intézésére szól.

Aláírás és dátum: a dokumentumról nem maradhat le a meghatalmazó aláírása és a meghatalmazás keltezése.

Ha szükséges, ezek mellett a forgalmi engedély és a törzskönyv számát is fel kell tüntetnünk. Ha minden előírt adatot megadtunk, szükségünk lesz két tanúra, akik személyes adataik (név, lakcím, személyi igazolvány száma) megadásával, valamint aláírásukkal hitelesítik a dokumentumot. A meghatalmazást két eredeti példányban kell elkészítenünk. 

Amennyiben a cikkünk olvasása után is bármilyen ezzel kapcsolatos kérdése felmerülne, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségen: info@eurorisk.hu vagy látogasson el a Letölthető nyomtatványok segédletünkhöz és töltse le a szükséges dokumentumokat.



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft