Nincs lakásbiztosításod? Ilyen veszélyekkel szembesülhetsz

Fontos gondoskodni a legnagyobb értékünkről!2024. február 13., kedd

Többféle káresemény történhet, amelyek következtében az otthonodban található használati tárgyak vagy értékek sérülnek. Szerencsére egy jól megválasztott lakásbiztosítás nemcsak a lakásra, hanem a benne lévő használati és értéktárgyakra, azaz az ingóságokra is kiterjed. Amennyiben azonban nem rendelkezel megfelelő biztosítással, számos kockázatnak teszed ki magad. Cikkünkben tipikus káresetekre hozunk példákat.

A lakásbiztosítási szerződésben a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy az általad díjjal megfizetett kockázatra, vagyis egy jövőben történő, váratlan eseményre, annak bekövetkeztekor kifizeti a kár összegét. Amennyiben nem rendelkezel lakásbiztosítással, és a fölötted lakó véletlenül eláztat, csak reménykedhetsz abban, hogy a szomszédodnak van felelősségbiztosítása, és így biztosítója megtéríti a neked a keletkezett kárt. Ellenkező esetben a felújítást saját zsebből kell finanszíroznod.

Előfordulhat, hogy a lakásod valamilyen okból lakhatatlanná válik, és ideiglenesen máshol kell megszállnod. Vedd számításba, hogy lakásbiztosítás hiányában saját pénzügyi forrásból kell fedezned az ideiglenes szállás és az egyéb kiadások összegét.  Hasonlóan magadra vagy utalva tűz és betörés esetén, valamint másoknak okozott kár esetén is. 

Egy tűzeset során odaveszhetnek a ruháid, megrongálódhatnak a bútoraid, a padló és az elektronikai eszközök. A biztosítás a pénzügyi biztonság fontos eleme, lakásbiztosítás híján a hirtelen jelentkező anyagi teher komoly nehézséget jelenthet a napi ügyek mellett.

A másoknak okozott károk megtérítése sem olcsó biztosítás hiányában

Sokan magabiztosan állítják, még soha nem volt rá példa, hogy kárt okoztak volna. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a jövőben sem fog előfordulni, még a legnagyobb óvatosság mellett sem. Előfordulhat, hogy a macskád/kutyád beszökik a szomszédhoz és megrongálja a drága bőrbútorokat, vagy véletlenül eláztatod az alattad lakót. Felelősségbiztosítás hiányában minden okozott kárért felelősséggel tartozol és kártérítés fizetésére vagy köteles.

Ha baráti összejövetelt szervezel a lakásodban, és egy vendég sérülést szenved, majd kártérítést követel, akkor lakásbiztosítás híján ilyen esetben is rád vár a teljes összeg kiegyenlítése.

Például a csőtörés meglehetősen gyakori káresemény, a helyreállítás igen költséges is lehet: akár több millió forintos számla is keletkezhet egy kisebb csőrepedés miatt. A társasházi tulajdonban lévő cső repedése a társasház felelőssége, azaz a társasháznak meg kell térítenie a másnak okozott károkat, míg a lakók tulajdonában lévő csövek által okozott károkért az adott lakás tulajdonosa viseli az anyagi felelősséget. Amennyiben nem rendelkezel lakásbiztosítással, előfordulhat, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. (Lakásbiztosítás kötésekor érdemes tájékozódni az Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) alapcsomagjáról is, ami kifejezetten elemi károkra, illetve egyéb, a háztartásokat alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra – pl. betörés, csőtörés – nyújt fedezetet).

Lakásbiztosítás albérlőként

Az albérlőket célzó lakásbiztosítás nem az ingatlanra, az épületre, hanem kifejezetten az ingóságokra vonatkozik. Az ingóságbiztosítás pedig nem más, mint egy, a bérlők számára ideális megoldást jelentő, az általa bérelt ingatlanba vitt ingóságokra kiterjedő lakásbiztosítás. Amennyiben nem kötöttél ilyet, számolhatsz azzal, hogy betörés és lopás esetén talán sosem látod viszont drága televíziódat, számítógépedet vagy ékszereidet. Sokan már csak a baj megtörténte után szembesülnek azzal, hogy a lakás tulajdonosa (a bérbeadó) által kötött lakásbiztosítás nem fedezi a bérlő ingóságait ért károkat.

 

A lakásbiztosítás tehát nem egy lehetőség, hanem gyakorlatilag nélkülözhetetlen „pajzs”, mely megvédi értékeinket és segít abban, hogy ne kerüljünk nehéz anyagi helyzetbe egy váratlan esemény következtében.

Egy személyre szabott lakásbiztosítással gondoskodhatsz otthonod és ingóságaid legmagasabb szintű védelméről. Kalkulálj velünk online!

 

https://www.eurorisk.hu/calculation/lakas-biztositas



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft